Cognac i Brandy su dva luksuzna alkoholna pića koja dijele sličnosti, ali također imaju svoje jedinstvene karakteristike. Oba su proizvedena destilacijom vina ili voćnih sokova, ali se razlikuju po mjestu porijekla i specifičnim standardima proizvodnje.
“VS” u kontekstu konjaka označava “Very Special” i često se koristi za označavanje konjaka koji je stariji od minimalno dvije godine. VS konjak se smatra osnovnim nivoom zrelosti u svijetu konjaka, ali može se naći u širokom rasponu cijena i kvaliteta.
Evo nekoliko VS konjaka različitih brendova:
Hennessy VS (Hennessy Very Special)
Rémy Martin VS (Rémy Martin Very Special)
Courvoisier VS (Courvoisier Very Special)
Martell VS (Martell Very Special)
“VSOP” (Very Superior Old Pale) je oznaka koja označava viši nivo zrelosti i kvaliteta konjaka u usporedbi sa standardnim “VS” (Very Special) konjacima. VSOP konjak mora biti stariji od standardnih dvije godine, obično između četiri i sedam godina. Ovaj duži period starenja doprinosi složenijim aromama i ukusima. U pogledu razina zrelosti i kvalitete “VSOP” (Very Superior Old Pale) konjak je između “VS” (Very Special) i “XO” (Extra Old) konjaka.
Postoji mnogo brendova koji proizvode VSOP konjake:
XO” (Extra Old) je oznaka za najstarije i najzrelije konjake, što znači da su ovi konjaci stariji od minimalno sedam godina. Ovaj period starenja doprinosi izuzetno bogatim i složenim aromama i ukusima, čineći XO konjake luksuznim i cijenjenim pićem. Njihov ukus je pun, zaobljen i dugotrajan.
Izraz “brandy s karakterom” obično se odnosi na Brandy (Cognac) koji ima izražene i bogate arome i ukuse, a koji se odlikuje složenošću i dubinom. Brandy s karakterom često je rezultat dužeg perioda starenja u hrastovim bačvama, što doprinosi razvoju specifičnih karakteristika. Brandy s karakterom ima izražene arome koje se često povezuju sa suhim voćem, začinima, hrastovinom, karamelom i orašastim plodovima.
U našoj ponudi možete pronaći Le Brun Brandy koji predstavlja visokokvalitetni brend konjaka iz francuskog područja Charente.
Razlika između Cognaca i Brandya leži u geografskom porijeklu, tradiciji proizvodnje i pravilima koja se primjenjuju na ove destilirane napitke. Cognac je destilat vina proizveden isključivo u francuskoj Cognac regiji, dok je brandy šira kategorija destilata voća ili vina.
Cognac prolazi kroz stroge procese destilacije i starenja, koristi bijelo grožđe i ima specifičan ukus. Brandy se može proizvoditi širom sveta od različitih vrsta voća ili vina, s različitim procesima proizvodnje. Iako su cognac i brandy oba destilati vina, cognac je specifičan tip brandya koji se proizvodi u određenoj regiji u Francuskoj i podložan je strožim pravilima i tradiciji. Drugi brandyi mogu varirati u vrsti voća ili vina koje koriste, procesima destilacije i starenja, i geografskom porijeklu.
Cognac i Brandy se obično poslužuju na sobnoj temperaturi, oko 18-20°C. Ova temperatura omogućava da se arome i ukusi potpuno izraze. Međutim, neki ljudi preferiraju hlađenje Cognaca ili Brandya uz dodatak jednog leda. Koristite specijalne čaše za Cognac i Brandy, obično konjak čaše ili tulipan čaše. Ove čaše omogućavaju da se arome Cognaca i Brandya koncentriraju i bolje osjete.
Pogledajte Cognac ili Brandy kroz svijetlost kako biste procijenili njegovu boju, čistoću i viskoznost. Boja može otkriti mnogo o sastavu i starenju. Boce Cognaca i Brandya treba čuvati uspravno kako bi se izbjeglo oštećenje čepova i curenje. Dobro zatvorite boce kako biste spriječili oksidaciju i gubitak arome. Koristite čepove od prirodnih materijala, poput pluta. Čuvajte Cognac i Brandy daleko od direktnog sunčevog svjetla, jer svjetlo može negativno uticati na kvalitetu pića.