Rakija i liker

Iako su likeri i rakije različiti po svom porijeklu i karakteristikama, oba su dio bogate svjetske kulturne baštine i omogućavaju raznolikost i uživanje u različitim ukusima i aromama alkoholnih pića.

Tradicionalne rakije

Rakije su žestoka pića koja se proizvode destilacijom voća ili žitarica. Ovisno o sirovini koja se koristi, mogu imati različite arome i okuse. Na primjer, šljivovica se proizvodi od šljiva, kajsijevača od kajsija, a loza od grožđa. Rakije se često povezuju s tradicijom i običajima u različitim kulturama i često se koriste za posebne prigode ili kao aperitivi.

Voćne rakije

Proces destilacije uključuje fermentaciju voćnog soka kako bi se dobio “mošt” te nakon toga destilaciju kako bi se koncentrirali alkoholi. Destilat se potom stari u bačvama kako bi razvio složene arome prije nego što se flašira. Svaka vrsta voća daje svoj jedinstveni pečat rakiji, a karakteristike arome i okusa ovise o sorti voća, regiji proizvodnje i tradicionalnim tehnikama destilacije. Rakija je često važan dio kulture i gastronomije u mnogim zemljama, a različite vrste voća omogućuju raznolike okuse i iskustva.

Šljiva (šljivovica):

  • Šljivovica je rakija koja se proizvodi od šljiva, a često se povezuje s regijama Balkana. Šljive daju rakiji bogat okus i aromu, s voćnim notama i blagom slatkoćom.

Jabuka (jabukovača):

  • Rakija od jabuka, poznata kao jabukovača, ima svježu i voćnu aromu, s naglaskom na karakterističnom okusu zrelih jabuka. Može biti blaga i pitka.

Kruška (kruškovača):

  • Kruškova rakija ima nježne, cvjetne i voćne note krušaka. Može varirati od suhe i osvježavajuće do slatke i aromatične.

Dunja (dunjevača):

  • Dunjevača se proizvodi od dunja i ima bogatu aromu i okus dunja. Karakterizira je intenzivan miris i slatka, voćna aroma.

Višnja (višnjevača):

  • Rakija od višanja, poznata kao višnjevača, ima osvježavajuću i kiselu notu višnje. Može biti voćna i blago kisela.

Grožđe (loza):

  • Loza je rakija proizvedena od grožđa, često povezana s regijama Balkana. Arome i okusi ovise o sorti grožđa, ali često su svježi, voćni i blagi.

Marelica (kajsijevača):

  • Kajsijevača je rakija koja se proizvodi od marelica. Karakterizira je slatka aroma zrelih marelica i blaga voćna slatkoća.

 

Breskva (breskovača):

  • Breskovača se proizvodi od breskvi i ima nježne i voćne arome breskve. Može biti blaga i osvježavajuća.

Limun (limunovača):

  • Rakija od limuna, poznata kao limunovača, ima osvježavajuće arome limuna i citrusne svježine.

Biljne rakije

Rakije destilirane od aromatičnog bilja često se povezuju s ljekovitim svojstvima, pogotovo kada bilje ima poznate terapeutske ili aromatične karakteristike. Ove rakije često se koriste kao digestivi i vjeruje se da potiču probavu i imaju blagotvorni utjecaj na zdravlje. Važno je napomenuti da, iako su neke od ovih rakija povezane s ljekovitim svojstvima, treba ih konzumirati umjereno kako bi se izbjegle nepoželjne nuspojave alkohola. Također, ljekovita svojstva biljaka mogu varirati ovisno o koncentraciji u rakiji i drugim čimbenicima.

Travarica:

  • Travarica je rakija popularna u regijama Balkana, a proizvodi se od mješavine različitih biljaka i začina. Dodaju se različiti sastojci poput mente, kadulje, matičnjaka, anisa, kima i drugih aromatičnih biljaka. Travarica ima karakteristične biljne i ljekovite arome te se često povezuje s probavom i blagim ljekovitim svojstvima.

Viljamovka:

  • Viljamovka je rakija od krušaka, a može se destilirati s dodatkom različitih biljaka i začina kako bi se postigao poseban okus i aroma. Dodatak aromatičnog bilja može dodatno obogatiti ovu rakiju.

Medovača:

  • Medovača je rakija napravljena od meda i može se destilirati s dodatkom različitih biljaka, uključujući ljekovite i aromatične biljke. Osim što ima prirodni slatki okus, medovača može sadržavati i različite biljne note koje pridonose njezinoj kompleksnosti.

Pelinkovac:

  • Pelinkovac je biljna rakija koja se proizvodi od pelina (Artemisia absinthium) i drugih biljaka. Pelin je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i koristi se tradicionalno za probavu i kao aperitiv.

Rakija od mente:

  • Ova rakija sadrži ekstrakte mente i ima svjež i aromatičan okus. Menta se često povezuje s olakšavanjem probavnih smetnji.

Likeri

Likeri su alkoholna pića koja se proizvode miješanjem destiliranog alkohola s različitim aromama i šećerom. Oni često imaju slatki i bogati okus te su često korišteni kao digestivi ili dodaci različitim koktelima.

Voćni Likeri

Voćni likeri su alkoholna pića napravljena od voća, šećera i alkohola, koji se obično proizvode destilacijom ili maceracijom. Oni imaju prirodne voćne arome i okuse, često su slatki i mogu se konzumirati na nekoliko različitih načina. Voćni likeri često se koriste za dodavanje složenosti i okusa koktelima, a također se mogu konzumirati samostalno ili kao aperitivi i digestivi.

Likeri od trešanja (Maraschino, Cherry brandy):

  • Proizvode se od trešanja ili višanja. Obično se koriste kao sastojci u koktelima, poput “Sour Cherry” ili “Singapore Sling”. Također se mogu poslužiti kao digestivi ili dodavati desertima.

Likeri od naranče (Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec):

  • Napravljeni su od kore naranče. Često se koriste u koktelima kao što je Margarita ili Cosmopolitan. Također se mogu konzumirati čisti kao aperitivi ili dodavati kolačima.

Likeri od kave (Kahlúa, Tia Maria):

  • Imaju snažan okus kave. Koriste se u koktelima kao White Russian ili Espresso Martini, a također se mogu miješati s vrhnjem ili konzumirati u kavi.

Likeri od breskve (Peach Schnapps):

  • Slatki i voćni, često se koriste u koktelima kao Bellini ili Sex on the Beach. Mogu se piti u koktelima ili kao dodatak voćnim salatama i desertima.

Likeri od malina (Chambord):

  • Ovi likeri imaju intenzivan okus malina i često se koriste u koktelima, kao što je “French Martini”, te kao dodatak desertima i sladoledima.

Limunčelo (Limoncello):

  • Napravljen je od limunove kore i popularan je u Italiji. Obično se poslužuje rashlađen kao digestiv ili se koristi u koktelima.

Amaretto:

  • Napravljen od badema, često se koristi u koktelima kao Amaretto Sour ili se poslužuje sa ledom. Također se koristi kao dodatak desertima.

Likeri od malina (Cassis):

  • Ovi likeri napravljeni od crnih ribiza često se koriste u koktelima kao Kir ili Kir Royale. Također se mogu razrijediti s šampanjcem ili tonikom.

Biljni i začinski likeri

Biljni i začinski likeri su posebna vrsta alkoholnih pića koja se proizvode od mješavine biljaka, začina, korijenja, voća i drugih aromatičnih sastojaka. Ovi likeri karakteriziraju složene arome i ukusi koji potiču od različitih biljaka i začina koji se koriste u njihovoj proizvodnji. Mogu sadržavati note biljaka, kao što su kamilica, menta, lavanda, ili začine poput karanfilića, cimeta, i đumbira. Biljni i začinski likeri se često konzumiraju kao digestivi nakon obroka, a također se koriste i kao sastojci u koktelima i kulinarskim jelima.

Neke vrste biljnih i začinskih likera koje možete pronaći u našoj ponudi su:

  • Aura Maslina i Badem
  • Aura Suha Smokva
  • Aura Kadulja
  • Aura Teranino
  • Tomaz Teran Superior

Savjeti za degustaciju rakija i likera

Koristite čaše s tankim stijenkama kako biste bolje osjetili arome. Za rakije često se koriste tulipan čaše, dok za likere mogu poslužiti manje čaše. Rakije se obično degustiraju na sobnoj temperaturi, dok se neki likeri, poput likera od naranče, mogu poslužiti hladni.

Pripazite da piće ne bude prehladno jer niska temperatura može suzbiti arome. Pogledajte boju i konzistenciju pića. Svaka rakija ili liker ima svoj karakterističan izgled koji može ukazivati na njihovu starost i kvalitetu.

Nagnite čašu prema nosu i nježno pomirišite piće. Pokušajte prepoznati arome voća, bilja, začina ili drugih karakterističnih nota. Vrtite piće u čaši kako biste oslobodili arome. Nakon prvog gutljaja, pijuckajte piće nježno i puštajte malo zraka kroz usne kako biste oslobodili arome. Ovo će vam pomoći da dublje shvatite složenost pića. Obratite pažnju na završetak pića. To je osjećaj koji ostaje u ustima nakon što ste progutali. Jeste li osjetili toplinu, gorčinu, slatkoću ili druge završne note?

Degustacija rakija i likera može biti ugodno iskustvo koje omogućava dublje razumijevanje ovih pića i njihove karakteristike. Uživajte u raznolikosti arome i okusa koje pružaju rakije i likeri.

Rakije i likeri uz hranu

Rakije i likeri se često konzumiraju kao digestivi ili aperitivi, te se uklapaju uz različite vrste hrane, ovisno o njihovim karakteristikama i okusima.

Šljivovica i druge rakije od šljive: Ove rakije su odličan izbor uz suhomesnate proizvode, poput pršuta i kobasica, te sireve s voćem.

Viljamovka: Sparuje se s voćnim desertima, poput kolača od jabuka ili pita od krušaka.

Loza: Uživajte uz ribu, plodove mora i blage sireve.

Likeri od naranče: Često se koriste u kuhinji za pripremu jela i deserta, kao i za posluživanje uz čokoladne torte i kolače.

Likeri od kave: Piju se često uz kavu ili se koriste za pripremu koktela poput Espresso Martinija.

Amaretto: Sparuje se s desertima od badema, poput tartufa od badema ili bademovih kolača.

Pretraži trgovinu

Jeste li punoljetni?

Klikom na donji gumb "Imam više od 18 godina" potvrđujete da imate više od 18 godina.

Nije dozvoljena prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Kušajte i uživajte odgovorno!