Iako su likeri i rakije različiti po svom porijeklu i karakteristikama, oba su dio bogate svjetske kulturne baštine i omogućavaju raznolikost i uživanje u različitim ukusima i aromama alkoholnih pića.
Rakije su žestoka pića koja se proizvode destilacijom voća ili žitarica. Ovisno o sirovini koja se koristi, mogu imati različite arome i okuse. Na primjer, šljivovica se proizvodi od šljiva, kajsijevača od kajsija, a loza od grožđa. Rakije se često povezuju s tradicijom i običajima u različitim kulturama i često se koriste za posebne prigode ili kao aperitivi.
Proces destilacije uključuje fermentaciju voćnog soka kako bi se dobio “mošt” te nakon toga destilaciju kako bi se koncentrirali alkoholi. Destilat se potom stari u bačvama kako bi razvio složene arome prije nego što se flašira. Svaka vrsta voća daje svoj jedinstveni pečat rakiji, a karakteristike arome i okusa ovise o sorti voća, regiji proizvodnje i tradicionalnim tehnikama destilacije. Rakija je često važan dio kulture i gastronomije u mnogim zemljama, a različite vrste voća omogućuju raznolike okuse i iskustva.
Šljiva (šljivovica):
Jabuka (jabukovača):
Kruška (kruškovača):
Dunja (dunjevača):
Višnja (višnjevača):
Grožđe (loza):
Marelica (kajsijevača):
Breskva (breskovača):
Limun (limunovača):
Rakije destilirane od aromatičnog bilja često se povezuju s ljekovitim svojstvima, pogotovo kada bilje ima poznate terapeutske ili aromatične karakteristike. Ove rakije često se koriste kao digestivi i vjeruje se da potiču probavu i imaju blagotvorni utjecaj na zdravlje. Važno je napomenuti da, iako su neke od ovih rakija povezane s ljekovitim svojstvima, treba ih konzumirati umjereno kako bi se izbjegle nepoželjne nuspojave alkohola. Također, ljekovita svojstva biljaka mogu varirati ovisno o koncentraciji u rakiji i drugim čimbenicima.
Travarica:
Viljamovka:
Medovača:
Pelinkovac:
Rakija od mente:
Likeri su alkoholna pića koja se proizvode miješanjem destiliranog alkohola s različitim aromama i šećerom. Oni često imaju slatki i bogati okus te su često korišteni kao digestivi ili dodaci različitim koktelima.
Voćni likeri su alkoholna pića napravljena od voća, šećera i alkohola, koji se obično proizvode destilacijom ili maceracijom. Oni imaju prirodne voćne arome i okuse, često su slatki i mogu se konzumirati na nekoliko različitih načina. Voćni likeri često se koriste za dodavanje složenosti i okusa koktelima, a također se mogu konzumirati samostalno ili kao aperitivi i digestivi.
Likeri od trešanja (Maraschino, Cherry brandy):
Likeri od naranče (Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec):
Likeri od kave (Kahlúa, Tia Maria):
Likeri od breskve (Peach Schnapps):
Likeri od malina (Chambord):
Limunčelo (Limoncello):
Amaretto:
Likeri od malina (Cassis):
Biljni i začinski likeri su posebna vrsta alkoholnih pića koja se proizvode od mješavine biljaka, začina, korijenja, voća i drugih aromatičnih sastojaka. Ovi likeri karakteriziraju složene arome i ukusi koji potiču od različitih biljaka i začina koji se koriste u njihovoj proizvodnji. Mogu sadržavati note biljaka, kao što su kamilica, menta, lavanda, ili začine poput karanfilića, cimeta, i đumbira. Biljni i začinski likeri se često konzumiraju kao digestivi nakon obroka, a također se koriste i kao sastojci u koktelima i kulinarskim jelima.
Neke vrste biljnih i začinskih likera koje možete pronaći u našoj ponudi su:
Koristite čaše s tankim stijenkama kako biste bolje osjetili arome. Za rakije često se koriste tulipan čaše, dok za likere mogu poslužiti manje čaše. Rakije se obično degustiraju na sobnoj temperaturi, dok se neki likeri, poput likera od naranče, mogu poslužiti hladni.
Pripazite da piće ne bude prehladno jer niska temperatura može suzbiti arome. Pogledajte boju i konzistenciju pića. Svaka rakija ili liker ima svoj karakterističan izgled koji može ukazivati na njihovu starost i kvalitetu.
Nagnite čašu prema nosu i nježno pomirišite piće. Pokušajte prepoznati arome voća, bilja, začina ili drugih karakterističnih nota. Vrtite piće u čaši kako biste oslobodili arome. Nakon prvog gutljaja, pijuckajte piće nježno i puštajte malo zraka kroz usne kako biste oslobodili arome. Ovo će vam pomoći da dublje shvatite složenost pića. Obratite pažnju na završetak pića. To je osjećaj koji ostaje u ustima nakon što ste progutali. Jeste li osjetili toplinu, gorčinu, slatkoću ili druge završne note?
Degustacija rakija i likera može biti ugodno iskustvo koje omogućava dublje razumijevanje ovih pića i njihove karakteristike. Uživajte u raznolikosti arome i okusa koje pružaju rakije i likeri.
Rakije i likeri se često konzumiraju kao digestivi ili aperitivi, te se uklapaju uz različite vrste hrane, ovisno o njihovim karakteristikama i okusima.
Šljivovica i druge rakije od šljive: Ove rakije su odličan izbor uz suhomesnate proizvode, poput pršuta i kobasica, te sireve s voćem.
Viljamovka: Sparuje se s voćnim desertima, poput kolača od jabuka ili pita od krušaka.
Loza: Uživajte uz ribu, plodove mora i blage sireve.
Likeri od naranče: Često se koriste u kuhinji za pripremu jela i deserta, kao i za posluživanje uz čokoladne torte i kolače.
Likeri od kave: Piju se često uz kavu ili se koriste za pripremu koktela poput Espresso Martinija.
Amaretto: Sparuje se s desertima od badema, poput tartufa od badema ili bademovih kolača.