Rum je popularno alkoholno piće koje se pravi od fermentirane šećerne trske ili drugih biljaka bogatih šećerom. Ovaj duže vrijeme tradicionalni napitak ima bogatu povijest i raznovrsnu proizvodnju širom sveta.
Ovo su rumovi koji su posebno stari, često desetljećima i smatraju se luksuznim pićima s bogatim i složenim profilom.
Karipski rum je široka kategorija ruma koji potiče iz različitih otočkih i obalskih područja u Karipskom moru. Svaka regija ima svoje jedinstvene karakteristike u proizvodnji ruma, što rezultira raznovrsnim vrstama i stilovima ovog pića.
Zacapa
Flor de Cana
Dictador Colombian
Diplomatico
Rum se obično poslužuje na sobnoj temperaturi. To omogućava da se okusi i arome ruma najbolje istaknu. Neki preferiraju i lagano rashlađen rum, posebno u toplijim klimama. Za uživanje u rumu preporučuje se korištenje čaša s širim dnom, poput tulipan čaša ili old-fashioned čaša. Ove čaše omogućuju bolje uživanje u mirisu i okusu ruma.
Rum se često konzumira sam, bez dodataka, kako bi se najbolje istaknule njegove prirodne arome. Međutim, možete dodati led, kap vode ili par kapi bittersa prema vlastitom ukusu. Neke vrste ruma, poput ruma s visokim udjelom alkohola, koriste se u koktelima. Rum treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Idealno je čuvati ga na stalnoj temperaturi kako bi se spriječile promjene u okusu.
Kada govorimo o uparivanju ruma s hranom, možemo se složiti da se lagani rumovi super slažu u kombinaciji s morskim plodovima, svježim sirevima i voćnim desertima. Srednji rumovi idealni su uz perad, svinjetinu i jela s umacima od voća. Tamni i slatki rumovi često se koriste za degustaciju uz čokoladne deserte, orasi, i jela sa začinima poput kolača od šljiva ili kolača od đumbira.
Rum je popularan sastojak u mnogim klasičnim koktelima poput: Mojito, Daiquiri, Pina Colada, Rum Punch, Zombie, Mai Tai, Cuba Libre.